Historie van Rotac

Tafeltennis in Rossum

De eerste tafeltennisclub in Rossum werd in het begin van de jaren vijftig opgericht en had de naam Rota. Er werd gespeeld in de zaal van café Laanzicht. De beste spelers waren Kees Verwers en Piet aan den Toorn. Vanaf 1958 organiseerde de Hervormde jeugdraad in Ons Huis, (de voorganger van de Parel)d at stond in de Manhuisstraat, op zaterdagavond een instuif, waar de jeugd kon kegelen, biljarten, plaatjes draaien en ook tafeltennissen.

In 1961 werd er een onderlinge tafeltenniscompetitie gehouden, met als winnaars Jan Beenen en Piet Liebrecht. Enkele deelnemers zaten in Zaltbommel op de technische school, waar ook getafeltennist werd en mede op hun initiatief werden er een uit- en een thuiswedstrijd georganiseerd. We speelden elk met 5 teams en alle punten werden bij elkaar opgeteld om een over-all-winnaar te krijgen.

Ook werd er vriendschappelijk gespeeld tegen de laagste teams van Never Down uit Zaltbommel en tegen de Zaltbommelse wasmachinefabriek van Minkema. Nu kreeg men de smaak pas goed te pakken en werd in 1963  besloten om een club op te richten en zich aan te melden bij de NTTB om competitie te gaan spelen.

De clubnaam werd RTTC (Rossumse Tafeltennisclub).

Men begon in de gymzaal van de Groene Linde op twee door Kees van der Sluijs en Jan Beenen zelfgemaakte tafels. We kregen de zaal gratis van de gemeente. We betaalden geen contributie, maar we lapten met z’n allen als er kosten waren. Ton van Suijdam werd voorzitter en Hans Beenen secretaris en wedstrijdsecretaris.                                                                                                                                                                                              Men begon met twee teams. Het eerste team werd gevormd door Jan Brands,J an van Loon en Hans Beenen. In het tweede team speelden Arnold van Meurs, Henk van Meurs en Kees van der Sluijs.

In 1964 werd de naam van de club veranderd in Rotac ’63.

Uitwedstrijden spelen was altijd lastig, want niemand had een auto, Dus men moest met bus of trein.

Ook werd wel eens een busje gehuurd in Hurwenen bij Kees Kersten of Gerard Schungel. Dan moesten we een borgsom betalen en als we de bus terugbrachten kregen we de borgsom terug met aftrek van de huurprijs en de kosten van de benzine.

Er werd gespeeld met wisselend succes, maar de club begon pas goed te draaien toen Coen Leeflang lid werd. Hij beloofde de club een echte wedstrijdtafel als het eerste team kampioen zou worden. Dit gebeurde inderdaad.

Het grootste succes van de club was in 1966 het Brabants kampioenschap 4e klasse van Jan Brands in Oss. Hij versloeg in de finale Romme van PJS.

Een groot nadeel was dat toen alle wedstrijden werden gespeeld op zaterdagavond om 19.30 uur. Steeds meer leden bedankten daarom en in 1970 ging de club ter ziele.

Dat daarna in 1982 de huidige vereniging werd opgericht en het verloop daarvan is bij iedereen bekend.

Hans Beenen

In het voorjaar van 1982 werdt er door een aantal vrienden weer getafeltennist in een schuur en er werd weer het idee geopperd om te kijken of er meer mensen zin hadden in het tafeltennis. Er werd een oproep gedaan zomer ’82  aan alle inwoners en gevraagd om naar de Rossumse voetbalkantine te komen voor een informatie-/oprichtingsavond. De belangstelling was toen zo groot dat er een maand later bij Café Waalzicht onderin de vergaderzaal een oprichtingsvergadering kwam met als gevolg dat de tafeltennisclub met de naam Rotac’82 werdt opgericht. Er waren gelijk 30 aanmeldingen voor het lidmaatschap.

Het bestuur uit die tijd bestond uit:

  • Jan Brands. Voorzitter.
  • Hans de Zwart. Penningmeester.
  • Gertjan Vervoort. Secretaris.
  • Wim Mulder. Bestuurslid.
  • Mary Kooyman. Bestuuslid.
  • Gerry van Loon. Bestuurslid.
  • Wim Dubach. Bestuurlid.

Van dit bestuur heeft alleen nog Wim Dubach het langste in het bestuur gezeten en heeft alle functies wel gehad op het penningmeesterschap na. Enkele hoogte punten van Rotac’82 wil ik hier nog even noemen. Beginnend bij de jeugd. Daar heeft Rotac’82 met het meisjes team toen bestaande uit Marcelien Pellegrom, Antoinette Hellegrom, Anita Liebrecht, Marjolein Verharen en Fredy Goesten landelijk A gespeeld. Het hoogst haalbare toen.

Ook bij de senioren hebben we verschillende successen gehaald o.a. Bij de Nebas heeft Cor Pellegrom † verschillende keren de top 12 van Nederland gewonnen. Ook heeft hij diverse keren met de Paralympische Spelen mee gedaan en daar op een haar naar de prijzen gemist. Ook Erwin van Eck en Maurice Struijk hebben bij de Nebas goede resultaten behaald. Maurice Nederlands Kampioen in de 3e klasse en diverse eerste plaatsen op de ranglijsttoernooien. Ook Erwin kon verschillende toernooien op zijn naam bijschrijven.

Verder hebben we bij de senioren nog te melden dat het 1e team bestaande uit Ton v.d.Akker, Marcel Wijgerse, Antoinette Lacet-Pellegrom en Marcelien Pellegrom van Rotac’82 in het voorjaar van 2011 kampioen werdt en promoveerde naar de 1e klasse wat bij mij weten nog nooit eerder door een vereniging uit de Bommelerwaard is gelukt. Helaas was dit maar voor een seizoen, maar ze gaan er alles aandoen om dit te herhalen. We spelen momenteel met 5 senioren teams competitie bij de NTTB afdeling Zuid-West.

Op 10 september 2017 zullen we ons 35 jarig jubileum vieren. Het huidige leden aantal schommelt momenteel rond de 40 leden waarmee we binnen de afdeling Zuid-West tot de middenmoot behoren en in de Bommelerwaard de grootste vereniging zijn.

Wim Dubach

1 reactie op “Historie van Rotac

Geef een reactie